Ailecek mercimek köftesine bayılırız. Dün bir kısmını acılı, bir kısmını da çocuklar için acısız, yani pul biber koymadan yaptım. Bayıla bayıla yedik.



MALZEMELER:


  • 1 su bardağı Kırmızı Mercimek
  • 2 su bardağı İnce Bulgur ( Köftelik )
  • 1 demet Maydanoz
  • 1 adet orta boy Kuru Soğan
  • 2 yemek kaşığı hazır Domates Salçası
  • 1 çay bardağı Sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı Karabiber
  • 1 tatlı kaşığı Kuru Nane
  • 1 tatlı kaşığı Pul Biber
  • 1/2 tatlı kaşığı Tuz
  • 2 lt Su
  • 1 adet Marul ( yanında servis için )
  • 1 adet Limon ( yerken üzerine sıkmak için )

Düdüklü tencerede 1 su bardağı mercimek, 2 lt su ile yaklaşık 25-30 dk pişirilir. Normal tencerede yapacaksanız, mercimeği ezilebilecek kıvama gelinceye kadar pişirin. Mercimek pişince 2 su bardağı ince bulguru yıkamadan mercimeğe ilave edin. Bulgur, mercimek içerisinde kalan suyu ve sıcaklığıyla iyice şişer ve köfte yoğurulacak kıvama gelir. Bu kıvama gelinceye kadar, kuru soğan yemeklik doğranıp, ayrı bir tavada 1 çay bardağı sıvıyağ ile hafifçe 1-2 dk kavurulur. 2 yemek kaşığı salça ilave edilip, bir iki dk daha ocakta karıştırılır. Salçalı soğanın ocağının altı kapatılır. Mercimekle karışık bulgur, rahat yoğurabileceğiniz bir kaba boşaltılır. Eğer çiğ köfte tepsiniz varsa, işiniz çok rahat olur. Yok ise hamur yoğurduğunuz büyükçe bir kap ta kullanabilirsiniz. Yoğurma kabına aktardığınız mercimekli bulgurun üzerine, salçalı soğan ilave edilir. Baharatlar ve tuzu da ilave edilir. 1 demet maydanoz iyice yıkanıp suyu süzüldükten sonra ince ince kıyılır. Köfte harcına maydanozu da ilave edildikten sonra köfte yoğurmaya hazırdır. Yaklaşık 30 dk. bütün malzemeler birbirine iyice yapışıp, özleşinceye kadar yoğurulur. Hazırlanan köfte hamurunun tuzu sizin damak tadınıza uyuyor mu diye tadına bakılır, istenirse tuz ilave edilebilir ve biraz daha yoğurulur. Hazırlanan köfte harcından, ceviz kadar parçalar koparılıp el ile şekil verilir.
Büyükçe servis tabağına önce marullar döşenip, üzerine hazırladığınız köfteler sıralanır ve servise hazırdır.

Yeme usulü: Bir parça marul yaprağı içine köfte konulup üzerine limon sıkır ve marul ile birlikte yenir. Bunun keyfi ve lezzeti böyle çıkar.

Afiyet olsun...

Kaynak:
http://uzaylininmutfagi.blogspot.com