Close

Sayfa 1/5 123 ... SonSon
101 Sonuçtan 1 ile 25 Arası
Ağaç Şeklinde Aç217Beğeni

Konu: Çöp Enzimi Nedir, Nasıl Yapılır?

  1. #1
    Kurucu Üye acemi_caylak - ait Kullanici Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    May 2013
    Mesajlar
    3.824

    Çöp Enzimi Nedir, Nasıl Yapılır?

    Sürdürülebilir bir çevre ve yetiştiricilik için çıkan çöplerin değerlendirilmesi gerekmektedir.

    Tipik bir çöp enziminin yapımı aşağıdaki gibidir. Aşağıdaki resimler Sarıcan ve bir arkadaşı tarafından tercüme edilmişti. Enzim Sarıcan'la özdeşleşmiş bir konu olduğu için, şimdilik sadece resimleri ekleyelim. Belki sorular gelirse kendisi de burada daha sık yazar.

    isim:  Enzim1.jpg
Görüntüleme: 857
Büyüklük:  45,2 KB (Kilobyte)

    isim:  Enzim2.jpg
Görüntüleme: 818
Büyüklük:  47,4 KB (Kilobyte)

    isim:  Enzim3.jpg
Görüntüleme: 693
Büyüklük:  38,6 KB (Kilobyte)

    isim:  Enzim4.jpg
Görüntüleme: 654
Büyüklük:  49,1 KB (Kilobyte)

    isim:  Enzim5.jpg
Görüntüleme: 629
Büyüklük:  42,5 KB (Kilobyte)

    isim:  Enzim6.jpg
Görüntüleme: 597
Büyüklük:  41,0 KB (Kilobyte)

    isim:  Enzim7.jpg
Görüntüleme: 575
Büyüklük:  46,8 KB (Kilobyte)

    isim:  Enzim8.jpg
Görüntüleme: 571
Büyüklük:  43,7 KB (Kilobyte)
    LeGoLaS, Rinofix, rise_com ve 3 kişi daha bunu beğendi

  2. #2
    Kurucu Üye acemi_caylak - ait Kullanici Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    May 2013
    Mesajlar
    3.824
    Bunlarda bizim çöp enzimle tesadüf eseri gerçekleşen bir deneme. Fotoğraflar 12 Temmuz Cumartesi günü çekildi. Bu sene yağmurlardan dolayı tarlaya giremediğimiz için, fidelerin bir kısmını fbrika duvarının dibindeki küçük bir alana ektik. Bununla ilgili ayrıntı aşağıdaki mesajda mevcuttur.

    Bizim Bahçe ve Tarlalar

    Fidelerin bir kısmında enzim kullanıldı. Bir kısmında ise kullanılmadı. Amaç deneme değildi. Çünkü enzimin etkisini daha önce bir çok defa denemiştik. Tamamen tesadüf eseri birinci kısım ben yokken bir arkadaş tarafından enzim kullanılmadan ekilmiş. Diğer bölüm ise ben varken enzim kullanarak ektik.

    Yaklaşık 10 metrekare alana 20 litre enzim ve 20 litre humik asit dökülerek toprağa karıştırıldı ve sulandıktan sonra fideler dikildi. Fark açıkça görülüyor.

    Önce her iki tarafın yakından görünümü. Ön taraf enzim kullanılmamış, arka taraf ise enzim kullanılmış bölüm.

    isim:  cop_enzimli_domates01.jpg
Görüntüleme: 572
Büyüklük:  100,1 KB (Kilobyte)

    Enzim kullanılmamış bölüm, biraz daha yakından.

    isim:  cop_enzimli_domates05.jpg
Görüntüleme: 557
Büyüklük:  91,2 KB (Kilobyte)

    Enzim kullanılmış bölüm, biraz daha yakından. Dikkat edilirse enzim kullanılan bölüm daha gür ve çiçek sayısı çok daha fazla.

    isim:  cop_enzimli_domates04.jpg
Görüntüleme: 580
Büyüklük:  96,9 KB (Kilobyte)

    Enzim kullanılmamış bölüm daha yakından meyvelerin görünümü.

    isim:  cop_enzimli_domates02.jpg
Görüntüleme: 615
Büyüklük:  102,2 KB (Kilobyte)

    Enzim kullanılmış bölüm daha yakından meyvelerin görünümü.

    isim:  cop_enzimli_domates03.jpg
Görüntüleme: 587
Büyüklük:  93,6 KB (Kilobyte)

    Bunlarda enzim kullanılmış biberler. Dediğim gibi tamamen tesadüf eseri geliştiği için, biberlerde ayrı dikim söz konusu değildi. Ancak biberlerdeki canlılıkta açıkça belli oluyor.

    isim:  cop_enzimli_domates06.jpg
Görüntüleme: 575
Büyüklük:  71,8 KB (Kilobyte)

    isim:  cop_enzimli_domates07.jpg
Görüntüleme: 596
Büyüklük:  89,3 KB (Kilobyte)

    isim:  cop_enzimli_domates08.jpg
Görüntüleme: 568
Büyüklük:  80,5 KB (Kilobyte)

    Bu örneklerden sonra umarım evinde, balkonunda bir şeyler yetiştirmeye çalışan herkes gübreye para vermek yerine kendi enzimini yapar.
    Konu acemi_caylak tarafindan (14.07.2014 Saat 18:30 ) degistirilmistir.
    expert0540, Rinofix, rise_com ve 3 kişi daha bunu beğendi

  3. #3
    Yeşil Sever expert0540 - ait Kullanici Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    May 2014
    Mesajlar
    77
    Enzim kullanılan bitkilerin yaprakları daha bir koyu yeşil, denemek lazım. Konu ile ilgili araştırma yapıp sunanlara teşekkürler...
    rise_com, acemi_caylak ve mavi yeşil bunu beğendiler

  4. #4
    Yeşil Sever
    Üyelik Tarihi
    Jun 2013
    Yer
    AMASYA
    Mesajlar
    435
    Sirke yapımı gibi..

  5. #5
    Yeşil Sever ayşe sayın - ait Kullanici Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    Aug 2014
    Yer
    BURSA
    Mesajlar
    613
    Çöp deyip geçememek lazımmış.
    Şimdi attıklarıma üzülüyorum...
    Konu Buhar tarafindan (17.08.2014 Saat 10:05 ) degistirilmistir.
    Buhar, rise_com ve gülenyüz bunu beğendiler

  6. #6
    Kurucu Üye
    Üyelik Tarihi
    May 2013
    Yer
    Aksaray
    Mesajlar
    2.640
    ALINTI ayşe sayın Nickli Üyeden Alıntı Mesajı Göster
    Çöp deyip geçememek lazımmış.
    Şimdi attıklarıma üzülüyorum...


    Hayıflanmanıza gerek yok, bundan böyle atmayın. Attıklarınız ayırın. Bahçeniz varsa bazıları enzim, bazıları kompost olacak şekilde değerlendirin, zor bir şey değil.
    Rinofix ve gülenyüz bunu beğendiler

  7. #7
    Yeşil Sever
    Üyelik Tarihi
    May 2013
    Yer
    Balıkesir Bandırma
    Mesajlar
    1.099
    Ustam benim bir sorum olacak:

    Şu kahverengi şeker meselesini biraz açar mısınız?

    Beyaz şekeri kullanmamıza engel olan husus nedir?
    acemi_caylak, gtatas ve gülenyüz bunu beğendiler

  8. #8
    Kurucu Üye acemi_caylak - ait Kullanici Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    May 2013
    Mesajlar
    3.824
    ALINTI Yakup Nickli Üyeden Alıntı Mesajı Göster
    Ustam benim bir sorum olacak:

    Şu kahverengi şeker meselesini biraz açar mısınız?

    Beyaz şekeri kullanmamıza engel olan husus nedir?
    Beyaz şeker kullanmaya hiç bir engel yok. Ancak mikroorganizmalar melas ya da kahverengi şekeri daha hızlı tüketiyorlar. Birde içilebilir enzim açısından şekerin beyazlatılmasında kullanılan kimyasallar organik kurallarına uymuyor. Çöp enzimi yaparken hiç bir mahsuru yok.

    Ayrıca Türkiye'de kahverengi şeker yok zaten. Var olanlar melasla boyanmış olanlar.
    Rinofix, Uzaylı, Yakup ve 2 kişi daha bunu beğendi

  9. #9
    Yeşil Sever
    Üyelik Tarihi
    May 2013
    Yer
    Balıkesir Bandırma
    Mesajlar
    1.099
    ALINTI acemi_caylak Nickli Üyeden Alıntı Mesajı Göster
    ...bir de içilebilir enzim açısından şekerin beyazlatılmasında kullanılan kimyasallar organik kurallarına uymuyor. Çöp enzimi yaparken hiç bir mahsuru yok...
    Eyvallah. Peki bal?

    Balın mikrop öldürücü özelliğinin yoğunluğundan kaynaklandığı söylenmektedir. Yani bala su katarsanız, yoğunluğu düşeceği için basınçla mikrop öldürme özelliğinin iptal olması gerektiğini düşünüyorum. Bu durumda, enzim için bal kullanılabilir mi?

    (Not: Bal sulandırıldığında ekşir ve bal sirkesi oluşur.)
    Uzaylı ve gülenyüz bunu beğendiler

  10. #10
    Kurucu Üye acemi_caylak - ait Kullanici Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    May 2013
    Mesajlar
    3.824
    Balın yoğunluğu derken, basınçla öldürme özelliğinden değil, şeker konsantrasyonunun yüksekliğinden söz ediliyor. O kadar fazla şeker içinde mikroplar yaşayamıyor. Reçel ve pekmez yapmanın amacıda meyve veya sularının bozulmasını önlemek. Bunun içinde kaynatılarak su buharlaştırılıp şeker oranı yükseltiliyor. Aslında bütün çürüme ve bozunma işlemini mikroplar yapıyor. İçilebilir enzim, yoğurt, hamur mayalama vb. işlemlerde aslında bir bozunma. Ancak bunlar iyi yöne doğru olan bozunmalar. Tıpkı balın sirkeye dönüşmesi gibi

    Bu kadar uzatmadan sonra; kısaca balı seyrelterek enzimde kullanabilirsiniz.
    Uzaylı, Yakup, gtatas ve 1 kişi daha bunu beğendi

  11. #11
    Yeşil Sever
    Üyelik Tarihi
    May 2013
    Yer
    Balıkesir Bandırma
    Mesajlar
    1.099
    Bugün ilk enzim denememi yaptım.

    210 g invert şeker, ~650 g meyve ve kabuk, 2100 ml su, 4-5 ml yoğurt suyu.

    Bakalım şişeden ne çıkacak .
    rise_com, gtatas, acemi_caylak ve 1 kişi daha bunu beğendi

  12. #12
    Kurucu Üye rise_com - ait Kullanici Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    May 2013
    Yer
    Gaziantep
    Mesajlar
    3.150
    Aşamaları resimledin mi üstad, bize örnek olur
    gülenyüz ve okan22 bunu beğendiler

  13. #13
    Yeşil Sever
    Üyelik Tarihi
    May 2013
    Yer
    Balıkesir Bandırma
    Mesajlar
    1.099
    Çok yapacam inşaallah, resimlerim..
    gtatas, acemi_caylak ve gülenyüz bunu beğendiler

  14. #14
    Kurucu Üye acemi_caylak - ait Kullanici Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    May 2013
    Mesajlar
    3.824
    Evet resimsiz olmaz
    gülenyüz bunu beğendi

  15. #15
    Yeşil Sever
    Üyelik Tarihi
    May 2013
    Yer
    Balıkesir Bandırma
    Mesajlar
    1.099
    İlk 24 saatte bir hareket görünmüyor (Oda sıcaklığında).

    21.11.2014-23:00: Ahali meyve kabuğu üretemediğinden, hammadde 300 g a tamamlanamadı. 1 paket aktif kuru meya eklendi. Hava boşluğunu iptal etmek için üzeri su ile tamamlandı. Son durumda karışım; 210 g invert şeker, ~650 g meyve ve kabuk, 4100 ml su, 4-5 ml yoğurt suyu ve 1 paket maya'dan oluşuyor.

    21.11.2014-23:45: Maya, mayaya döndü . Reaksiyon hızı iyi galiba. Hava basıncı, hava kilidi yönüne doğru dengeyi bozmuş. Kulağımı şişeye dayayınca kabarcık kıpraşmalarını duyuyorum. Yüzeyde köpükleşme şeklinde hava kabarcıkları birikmiş.

    Not: Su miktarını iki katına çıkarmamın, dengeyi reaksiyon hızını arttırma yönünde değiştireceğini ve başka bir zararı olmayacağını düşündüğümden 1:3:10 oranına sadık kalmadım.

    22.11.2014-06:45: Hava kabarcıkları metronom gibi ses çıkartıyor. Sanırım hava kilidinden dolayı. Dakikada 160 vuruş . Yani yeni doğan -bebek- kalp atım hızı. Deftere bi çizik daha ...

    Resme dikkat ederseniz, şiringanın 1 ml hizasında bir hava kabarcığı var.
    Eklenen Resim Ön İzlemesi Eklenen Resim Ön İzlemesi   
    Konu Yakup tarafindan (22.11.2014 Saat 05:04 ) degistirilmistir. Sebep: Ekleme
    rise_com, gtatas, acemi_caylak ve 3 kişi daha bunu beğendi

  16. #16
    Yeşil Sever
    Üyelik Tarihi
    May 2013
    Yer
    Balıkesir Bandırma
    Mesajlar
    1.099
    22.11.2014-19:15: Kabarcık atım hızı, 104 adet/dakika. Yavaşlama var ancak içerideki cızırtı da fena değil.
    Eklenen Resim Ön İzlemesi Eklenen Resim Ön İzlemesi  
    gtatas, acemi_caylak, Müh_Anıl ve 2 kişi daha bunu beğendi

  17. #17
    Kurucu Üye acemi_caylak - ait Kullanici Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    May 2013
    Mesajlar
    3.824
    O kadar mayayı boca edersen reaksiyon tabiki hızlı olur Bulunduğu ortam oda sıcaklığında ise bir haftada biter senin enzim.
    gülenyüz ve rozkan bunu beğendiler

  18. #18
    Yeşil Sever
    Üyelik Tarihi
    May 2013
    Yer
    Balıkesir Bandırma
    Mesajlar
    1.099
    Galiba bitti reaksiyon. Şiringa (Hava kilidi) hava seviyesi ile hortumun hava seviyesi eski haline geldi.

    Hanım da geçen gün "bütün gün pıt pıt kafam şişti" diye şikayet etmişti.

    Enzimi bozalım mı?
    gülenyüz ve rozkan bunu beğendiler

  19. #19
    Yeşil Sever
    Üyelik Tarihi
    Nov 2014
    Mesajlar
    65
    Meyve fermentasyonu ile gübre elde edilmesi söz konusu ile solucan ile uğraşmanın avantajı nedir. yada oluşan bu ürünleri kalite olarak sıralarsak solucan gübresi en baş sırada olabilirmi ?
    Buhar, rise_com ve gülenyüz bunu beğendiler

  20. #20
    Kurucu Üye
    Üyelik Tarihi
    May 2013
    Yer
    Aksaray
    Mesajlar
    2.640
    Olmaz.
    Ben enzimi solucan gübresinin üstüne alırım. Ancak;
    Enzim yapımı parasal olarak daha pahalı ve zor. Uğraşmak gerek. Düzenekleriniz iyi değilse patlaması var. Sıcak ortam sağlamalısınız. Kullanmayınca çabuk özelliğini kaybediyor.
    Solucanların avantajı aslında bir bahçeniz olacak ve bahçede bir solucan havuzunuz olacak. İşçiler orada bütün bir yıl çalışsın dursun. Evin çörünü çöpünü gübreye dönüştürsün.
    Her ikisi de aslında bir tercih meselesi.
    acemi_caylak, Müh_Anıl, rise_com ve 2 kişi daha bunu beğendi

  21. #21
    Yeşil Sever
    Üyelik Tarihi
    Nov 2014
    Mesajlar
    65
    Zaten enzim deyince aklımda oluşan canlı mikro organizma kolonisi canlanıyor. canlı organızmalar da agzı kapalı bir kap içinde saklama zamanı çok kısa olması gerekmekte agzı açık olanda da farklı tepkimeler verme ihtimali çok yüksek.

    Ama solucan gübresi (pisliği) daha kristalize bir halde olduğu için uygun ortam şartlarında kendini yenilediği için bana daha mantıklı geliyor.
    gülenyüz bunu beğendi

  22. #22
    Kurucu Üye acemi_caylak - ait Kullanici Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    May 2013
    Mesajlar
    3.824
    Aslında birisi diğerinin alternatifi değil. Solucan gübresinde olay aerobik fermentasyon, enzimdeyse anaerobik fermentasyon. Solucan gübreside sadece soulcanların gerçekleştirdiği bir dönüşüm değil, işin içinde gözle görülmeyen mikroorganizmalar var. Enzimdeyse bütün işi mikroorganizmalar yapıyor. Kapalı bir düzenekte yapıldığı için enzim daha steril. Hata içilebilir bile.

    Yakup hocam hele gece o sese hiç dayanılmaz. Bu yüzden evin tenha köşesine taşımakta fayda var
    şimdilik bozmeın en az 15 gün geçsin.
    Müh_Anıl, Yakup, rise_com ve 1 kişi daha bunu beğendi

  23. #23
    Yeşil Sever
    Üyelik Tarihi
    Nov 2014
    Mesajlar
    65
    Agzınıza sağlık
    gülenyüz bunu beğendi

  24. #24
    Yeşil Sever
    Üyelik Tarihi
    Nov 2014
    Mesajlar
    65
    Bide solucan gübresi durdukça daha iyi bir hal alıyormuş. Bu dogrumudur Sn. Acemi_caylak hocam
    rise_com ve gülenyüz bunu beğendiler

  25. #25
    Kurucu Üye acemi_caylak - ait Kullanici Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    May 2013
    Mesajlar
    3.824
    Durdukça her gübre olgunlaşır ve daha güzel olur. Ancak içindeki besin elementlerinden azotuda kaybedersiniz.
    rise_com ve gülenyüz bunu beğendiler

Sayfa 1/5 123 ... SonSon

Yetkileriniz

  • Konu Açma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1