Close

1 Sonuçtan 1 ile 1 Arası
Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 Post By derma

Konu: patates

  1. #1
    Yeşil Sever derma - ait Kullanici Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    May 2013
    Mesajlar
    390

    patates

    Patates ihtiva ettiği karbonhidrat nedeniyle önemli bir besin kaynağıdır. Sindirimi kolay olup, önemli miktarda C vitamini içermektedir. Ayrıca; nişasta, alkol, parlak kâğıt ve organik asitlerin üretiminde de patates kullanılmaktadır.

    İKLİM İSTEKLERİ
    Patates ılıman ve serin bir iklim bitkisidir. Yüksek ve düşük sıcaklıklar özellikle yumruların gelişme devresinde iyi gelmez. Bu nedenle yetişme alanları subtropik iklim kuşağı içerisinde yer alır. Yetişme mevsimi boyunca 15-18 derecelik bir sıcaklık ortalamasına ihtiyaç duyar. Bitki gelişmesinin ilk devresinde –2 derecelik sıcaklık kısa bir sürede bitkiyi dondurabilir. 21 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda verimi olumsuz yönde etkiler. Toprak sıcaklığı 0 derecenin altında ise dikim işlemi geciktirilmelidir.


    TOPRAK İSTEĞİ VE TOPRAK HAZIRLIĞI
    Patates bitkisinin kök sistemi zayıf olduğundan derin profilli, havadar, kabarmış, humuslu, süzek ve allüviyon toprakları sever. Toprak Ph’sının hafif asit ve nötr (Ph=5,5-6) olduğu şartlarda iyi gelişir.
    Patatesin dikileceği toprağın hazırlığına bir yıl öncesinin sonbaharında ahır gübresi verildikten sonra pullukla
    Yapılacak derin sürüm ile başlanır. İlkbaharda toprak tavında iken kazayağı ile ikileme yapılır. Diskaro ve sürgü geçirilerek toprağın furda yapıya kavuşması sağlanır.

    TOHUMLUK:
    Patates tarımında tohumluk olarak kullanılacak yumruların seçiminde; üretimin amacı ( yemeklik, sanayi tipi veya hayvan yemi ) ürünün piyasaya arz zamanı ( turfanda veya normal ürün ) bölgenin iklim şartlarının belirlediği yetişme süresine uygun ( çok erkenci, 70-80 gün erkenci, 80-90 gün orta erkenci, 90-100 gün ortancı, 100-120 gün geç olumlu, 120-140 gün de yetişenler ) ve sertifikalı bir çeşit olması gibi hususların göz önünde bulundurulması gereklidir.
    Tohumluk olarak kullanılacak yumru eğer sertifikalı değilse, hasattan sonra dormansinin kırılması için en az iki aylık bir sürenin geçmesi, dikime kadar geçecek süre boyunca depo sıcaklığının 2-4 derece olması, yumru çapının ortalama 3,5-4,5 cm., ağırlığının ise 40-80 gram ve hastalıklardan ari ve normal filizlenme döneminde olması gerekir.Yumru normal filizlenme döneminde değilse; tohumluk yumrular 18-20 derecede 2-3 gün süreyle karanlık ve nemli bir ortamda bekletilir. Gözler uyandığında ve sürgün uçları hafif belirginleştiğinde 10 derece aydınlık ve nemli bir ortama alınarak; koyu renkli sürgünler 1-2 cm. olana kadar bekletilir ve dikilir.

    DİKİM
    Toprak sıcaklığı 8-10 derece olduğu zaman dikim yapılır.
    Bölgemiz için en iyi dikim zamanı 15-30/Nisan tarihleri arasıdır. Patates dikimi elle, ocak usulü veya makine ile yapılabilir. Sıralar arası mesafe 70 cm.,sıra üzeri ise 35 cm. olmalıdır.Dikim derinliği toprağın özelliğine,sıcaklığına ve tav durumuna bağlı olarak değişir.Nemi yeterli olan toprakta 4-5 cm., nemi yetersiz ve soğuk topraklarda ise 8-10 cm. derinliğe dikim yapılır.Sırt yüksekliği yağışlı yerlerde 12 cm.’ den fazla, kurak ve sıcak yerlerde ise 18 cm.’ den az olmamalıdır.Sulu şartlarda dekara; 200-250 kg., kuru da ise ; 150 kg. tohumluk yumru kullanılır.

    ÇAPALAMA VE BOĞAZ DOLDURMA:
    Patates tarımında yapılacak çapa sayısı şartlara ve imkanlara bağlı olarak 2-4 arasında değişmektedir. İlk çapa bitkiler 5-10 cm. olduğunda yapılır. İkinci çapa birinciden 15-20 gün sonra az boğaz doldurularak yapılır. Tam boğaz doldurma ise çiçeklenmeden önce yapılır. Patates tarımında boğaz doldurma açıkta kalan yumruların üzerinin toprakla örtülmesi işlemidir. 3. ve 4. çapalar bir öncekinden 10-15 gün sonra yapılmalıdır.

    SULAMA
    Yüksek ve kaliteli bir ürün elde etmek için zamanında ve yeterli su verilmesi gerekmektedir. Patates yumrusu toprağa atıldığından hasada kadar tavın kaçırılmaması için sulama yapılmalıdır. Patates tarımında ilk sulama çıkış sonrası ile yumru oluşum devresi arasında, ikinci su, yumru oluşumu başladığında ve üçüncü su ise yumruların irileşme döneminde yapılmalıdır. Sulama adedi üretimin amacına, çeşit özelliğine, toprak yapısı ve iklime göre artabilir.

    HASAT
    Patates hasadı bitkinin yaprak ve sapları tamamen kuruduğunda elle, pullukla veya makine ile yapılır.


    TASNİF

    Hasattan sonra patateslerin yumru çapı 3 cm.’den az olanlar yemlik, 3-5,5 cm. olanlar tohumluk, 5-5,5 cm. üzerinde olanlar yemekliğe ayrılmalı ve ayrı ayrı depolanmalıdır.

    DEPOLAMA

    Patates yumrusu yaşayan bir organ olup, depolama sırasında solunum yapar.En iyi patates muhafaza sıcaklığı 3-4 derecedir.Uygun nem oranı % 90 ‘dır.Ancak bu şartlarda dahi % 8-10 ağırlık ve % 10-12 nişasta kaybı söz konusudur.Toprak silolar 1-1,5 metre derinliğinde ve tabanı konik şekilde yapılarak patatesler istif edilir.Üzeri bir kat saman ( 15-20 cm.) tabakası ile bir katta toprakla 10-15 cm. kalınlığında örtülür.Toprak silolarda yumruda ağırlık % 30 nişasta kaybı ise % 15 ‘ i bulabilmektedir.
    Konu derma tarafindan (12.12.2013 Saat 22:18 ) degistirilmistir.
    gtatas bunu beğendi

Yetkileriniz

  • Konu Açma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1