Close

15 Sonuçtan 1 ile 15 Arası
Ağaç Şeklinde Aç64Beğeni
  • 7 Post By derma
  • 6 Post By derma
  • 5 Post By derma
  • 3 Post By gtatas
  • 2 Post By selis
  • 4 Post By derma
  • 3 Post By gtatas
  • 4 Post By selis
  • 3 Post By Uzaylı
  • 6 Post By selis
  • 4 Post By Uzaylı
  • 4 Post By amatör hobici
  • 7 Post By Halil Önen
  • 3 Post By Miss_Menas
  • 3 Post By Uzaylı

Konu: bakla

  1. #1
    Yeşil Sever derma - ait Kullanici Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    May 2013
    Mesajlar
    390

    bakla

    Ana yurdu Avrupa ve Asya kıtaları olan baklanın 5.000 yıl kadar önceleri Çin'de
    yetiştirildiği eski metinlerde görülmektedir. Ülkemizde de bol bol yetiştirilen ve tüketilen
    bakla, 60-100 cm. boylanabilen bir yıllık otsu bitkidir.
    Tüm baklagillerde olduğu gibi bakla da iyi bir münavebe bitkisidir.Tanelerinde
    yüksek oranda protein bulunmaktadır.Taze ve kuru olarak tüketilebilin bir bitkidir.Bakla
    yemeklik tane baklagiller içinde mercimek, nohut ve kuru fasulyeden sonra 4. sırada yer alır.
    Akdeniz'den Karadeniz'e kadar bütün sahil kesiminde yetişme özelliğinde olmakla beraber
    üretimin %80'i Ege ve Güney Marmara'dayoğunlaşır. Toplam üretim alanının ve üretim
    miktarının %75'ine sahip olan Balıkesir ve Çanakkale illeri en fazla bakla yetiştirilen illerdir.
    Akdeniz ve Güney Ege' de turfanda sebze olarak yetiştirilen bakla Kuzey Ege ve Güney
    Marmara'da kuru tanesi için yetiştirilir. Kuru bakla üretiminin %31' i ise ihraç edilmektedir.



     Kök yapısı: Kazık köklü bir bitkidir. Kazık kök etrafında bol miktarda yan
    kökler bulunur. Bakla kökleri üzerinde bolca nodül vardır. Nodüller azot
    bakterilerinin bulunduğu yerlerdir. Hava azotunu bitkinin kullanabileceği azotlu
    bileşiklere dönüştürürler.

     Gövde yapısı: Bakla gövdesi dört köşeli ve içi boştur. Kuvvetli bir yapıya
    sahiptir.1–1,5 cm arayla gövdeden yapraklar çıkar.

     Yaprak yapısı: Bakla bitkisinin iki türlü yaprağı vardır: Asıl yaprakları yeşil
    renkli, oval biçimli ve bileşik bir sap üzerinde karşılıklı dizilidir. İkincil
    derecedeki beyazımsı yapraklar, oval ya da mızrak biçimli olup kenarları
    dişlidir. Bunların üzerinde siyah renkli nektar bezleri bulunur.
    Bakla yaprağı bileşik yapraktır. Yaprak ekseni üzerinde karşılıklı olarak
    dizilmişlerdir.



     Çiçek yapısı: Bitkinin erselik özellikler taşıyan çiçekleri beyaz renklidir. Ama
    üzerlerinde kırmızımtırak çizgiler ve morumsu veya siyah lekeler görülür. Kendi
    kendilerini dölleyen bu çiçeklerden bitkinin bakla ya da badıç denilen meyveleri
    oluşur. Baklalar yeşilin çeşitli tonlarındadır. Sapa yakın bölümünde siyah renkli
    bir külah oluşur. Bu külah, bakla çeşitlerine göre farklı olur. Baklanın içindeki
    taneler (bakla içi denilen çekirdekleri ya da bitkinin tohumları) de bakla
    çeşitlerine göre irilik, biçim ve sayı bakımından çeşitlilik gösterir. Bakla
    çiçekleri salkım şeklindedir ve salkım sapı kısadır.

     Tohum yapısı: Bakla tohumları taze iken yeşil renklidir. Kuruyunca
    kahverengiye döner. Bir badıçta 8–10 tohum bulunur.
    adneser, Miss_Menas, beceriklican ve 4 kişi daha bunu beğendi

  2. #2
    Yeşil Sever derma - ait Kullanici Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    May 2013
    Mesajlar
    390
    Ekolojik İstekleri
     İklim isteği: Bakla ılıman iklim bitkisidir. Uygun koşullarda serin mevsimde de
    yetiştirilebilir. Bakla, sıcaklardan korkmadığı gibi soğuklara da bir noktaya
    kadar dayanabilir. Birçok bakla çeşidinin -4 dereceye kadar dayanabildiği
    saptanmıştır. Bitkinin en iyi geliştiği sıcaklık 9–18 oC 'dir.
     Toprak isteği: Bakla bitkisi, hemen her çeşit topraktayetişebilir. Ancak çok
    hafif ve çok ağır topraklar bakla için uygun değildir. Bakla yetiştiriciliği için
    derin, geçirgen ve organik madde bakımından zengin tınlı toprakları uygundur.
    Toprağın asiditesine karşı oldukça duyarlıdır. Toprağın pH’sı 6,7-7,7 arasında
    olmalıdır.
    Önemli Çeşitleri
    Ülkemizde sofralık ve hayvan yemi olarak kullanılmak üzere iki çeşit bakla üretimi
    yapılmaktadır. Sofralık olarak üretilen yerli bakla çeşitleri Sakız Baklası, Arşın, Bayrampaşa
    Baklası olmakla birlikte ülkemizde en çok Seville Baklası yetiştirilmektedir. Bu çeşit, kalite
    bakımından yerli baklalardan üstündür.
    Seville baklası, 0,90–1,20 cm boylanır. Baklaları orta-koyu yeşil renkte olup,
    uzunluğu 16 - 20 cm, genişliği 2-3 cm’dir. Baklaların içinde bulunan tohum sayısı 4-6
    arasında değişmektedir. Ilık iklim bitkisi olmakla beraber - 10 derece sıcaklığa da
    dayanmaktadır. Derin, geçirgen ve organik maddece zengin tınlı toprakları sever. Erken
    yetiştiricilik düşünüldüğünde hafif kumlu, verim düşünüldüğünde alüvyonlu ve killi-kumlu
    topraklar tercih edilir. Hava şartları elverişli olduğunda tohum doğrudan toprağa atılır.
    Tohum ekimi serpme veya sıra üsulü yapılır. Sıra arası 40-70, sıra üzeri 15-20 cm olmalıdır.
    Bu bakla çeşidi lezzetlidir. Tazesi yemeklik ve konservelik olarak kullanıldığı gibi
    kurusu da makbuldür.
    Üretimi
    Bakla bitkisi doğrudan tohum ile yetiştirilir. Kışları ılık geçen bölgelerde tohum
    sonbaharda atılır. Kışları soğuk geçen bölgelerde ise ilkbaharda atılır. Tohum atılmadan önce
    toprak ekime hazır hale getirilir. Toprak derince sürülür, tırmık veya diskaro ile düzeltilir.
    Gübre uygulandıktan sonra tekrar tırmıkla düzeltilir. Dekar başına 4 kg azot atılır. Ekimde
    sıra arası 40- 70 cm, sıra üzeri 15- 20 cm olmalıdır. Sıra usulünde mibzer ya da elle ekim
    yapılır. Elle ekim yapılacaksa çepin ile bir çukur açılarak içine 1–2 tohum atılır. Tohumun
    üzeri 5- 6 cm toprakla kapatılır. Bu şekilde ocak usulü ekim yapılır.

    Bakla yetiştiriciliğinde sıra üzeri mesafesi çeşidin gelişme kuvvetine göre değişir.
    Bazı çeşitler yukarı doğru büyür, daha az kardeşlenme yapar. Bazı çeşitler ise bunun tersidir.
    Kardeşlenme çoksa sıra üzeri mesafe daha geniş tutulur.
    Bitkiler tohum ekiminden yaklaşık 15-20 gün sonra çimlenir. Bitkiler 6 cm boylanınca
    1. çapa yapılır. İlk çiçeklenme meydana geldikten sonra ise 2. çapalama yapılır.
    beceriklican, Uzaylı, gtatas ve 3 kişi daha bunu beğendi

  3. #3
    Yeşil Sever derma - ait Kullanici Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    May 2013
    Mesajlar
    390
    Bakla filizleri çıkıştan yaklaşık 1 ay sonra veya bakla belli bir büyüklüğe geldiğinde
    (15- 20 cm), sıra arasının, genişliğine göre ayarlanmış kaz ayağı veya freze gibi aletlerle
    işlenmesi hem toprağın havalanması, su tutması hem de yabancı otlarla mücadele açısından
    yararlıdır. Sıra arası makina ile işlense bile otun çok fazla olduğu durumlarda sıra üzerinin
    ele alınması gerekebilir.

    Baklada önemli bir sorun canavar otu olarak bilinen orabanştır. Parazit bir bitki olan
    orabanş, üzerinde yaşadığı bitkiye saldığı emeçlerle bitki özsuyunu emerek zarar verir.
    Bitkinin ölmesi ve verimin düşmesine neden olur.
    beyza27, rise_com, beceriklican ve 2 kişi daha bunu beğendi

  4. #4
    Fahri Üye
    Üyelik Tarihi
    May 2013
    Yer
    İzmir
    Mesajlar
    857
    Ben de paylaşımdan gelen sayın uzaylıya ait bakla tohumlarımı toprakla buluşturdum hayırlısı ile bakalım olacak mı?
    Miss_Menas, Uzaylı ve derma bunu beğendiler

  5. #5
    Cezalı Üyeler
    Üyelik Tarihi
    May 2013
    Yer
    İZMİR - Bornova
    Mesajlar
    1.070
    Bana da Çiçekli Köyde tanıştığım bir teyze yılladır kendi diktiği sebze tohumlarından 5-6 çeşit vermişti.. Bakla sevmiyorum ama teyzenin geleneksel tohumunun nesli yürüsün diye diktim.. Bana 20 sonra gün içinde çimlenir demişti.. Süre bana çok uzun gelse de minik yeşil yaprakları görünce keyiflendim doğrusu
    Miss_Menas ve gtatas bunu beğendiler

  6. #6
    Yeşil Sever derma - ait Kullanici Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    May 2013
    Mesajlar
    390
    izmir için en ideal dikim ekim ayında yapılır. siz biraz geç kaldınız ama yine de olur..
    Uzaylı, Halil Önen, gtatas ve 1 kişi daha bunu beğendi

  7. #7
    Fahri Üye
    Üyelik Tarihi
    May 2013
    Yer
    İzmir
    Mesajlar
    857
    ALINTI derma Nickli Üyeden Alıntı Mesajı Göster
    izmir için en ideal dikim ekim ayında yapılır. siz biraz geç kaldınız ama yine de olur..
    Sayın derma bahçe anca çapalandı. Ama bakla arsızdır çok yetiştirdim sadece soğuklar korkutuyor geceleri üstünü naylon ile örtüyorum.
    Miss_Menas, derma ve Uzaylı bunu beğendiler

  8. #8
    Cezalı Üyeler
    Üyelik Tarihi
    May 2013
    Yer
    İZMİR - Bornova
    Mesajlar
    1.070
    Bezelye de dikmiştim.. İkisi de gayet keyifli büyüyorlar sanki.
    Boylanınca soğuktan korumak gerekli mi gerçekten.. Gerçi şimdi İzmirde hava bahar gibi..
    Halil Önen, gtatas, Miss_Menas ve 1 kişi daha bunu beğendi

  9. #9
    Kurucu Üye Uzaylı - ait Kullanici Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    May 2013
    Yer
    İzmir
    Mesajlar
    3.746
    Baklanın taze yapraklarından salata da yapılıyor. Tadı biraz taze soğana benziyor. Denemenizi tavsiye ederim.
    adneser, ayoruk81 ve gtatas bunu beğendiler

  10. #10
    Cezalı Üyeler
    Üyelik Tarihi
    May 2013
    Yer
    İZMİR - Bornova
    Mesajlar
    1.070
    Çok sık dikmişim sanırım.. Büyüyünce kavga edecekler..
    Keyifleri yerinde ama..

    isim:  100_9707.JPG
Görüntüleme: 321
Büyüklük:  415,3 KB (Kilobyte)
    adneser, gtatas, Halil Önen ve 3 kişi daha bunu beğendi

  11. #11
    Kurucu Üye Uzaylı - ait Kullanici Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    May 2013
    Yer
    İzmir
    Mesajlar
    3.746
    Yanlardan güneş alırsa hiç sorun olmaz. Güneş alan kısımlarında daha çok bakla veriyor. Tecrübe ettim.
    derma, Halil Önen, adneser ve 1 kişi daha bunu beğendi

  12. #12
    Yeşil Sever amatör hobici - ait Kullanici Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    Nov 2013
    Mesajlar
    133
    ALINTI selis Nickli Üyeden Alıntı Mesajı Göster
    Bezelye de dikmiştim.. İkisi de gayet keyifli büyüyorlar sanki.
    Boylanınca soğuktan korumak gerekli mi gerçekten.. Gerçi şimdi İzmirde hava bahar gibi..
    Sn. selis,
    Bezelye sıcaktan hoşlanmaz, İzmir ortamında hiç koruma gerekmez. Birazcık diplerini doldurursanız daha iyi ürün alabilirsiniz.. Kolay gelsin..
    Miss_Menas, gtatas, latif ve 1 kişi daha bunu beğendi

  13. #13
    Yeşil Sever
    Üyelik Tarihi
    May 2013
    Yer
    İzmir/Belen Köyü
    Mesajlar
    1.991

    Mor Bakla ve ekimi...

    ALINTI selis Nickli Üyeden Alıntı Mesajı Göster
    Çok sık dikmişim sanırım.. Büyüyünce kavga edecekler..
    Keyifleri yerinde ama..
    Etmezler...


    isim:  IMAG0019 (Kopyala).JPG
Görüntüleme: 4141
Büyüklük:  153,7 KB (Kilobyte)


    Daha sık dikilenleri de gördük...

    Biraz sakız bakla ekmiştik...


    isim:  neyap (2).jpg
Görüntüleme: 4374
Büyüklük:  104,7 KB (Kilobyte)


    'Ekmiştik' dermişim. Aslında tohumdan olanlar ekilir, fide ise dikilir sözündendir...

    Bir kaç gün önce ise; yani Ocak ayının ortaları gibi de kıyı Ege özellikle İzmir yöresi için hala bakla ekilebiliyor...


    isim:  morbakla (4).jpg
Görüntüleme: 2899
Büyüklük:  60,0 KB (Kilobyte)


    Sevgili Uzaylı'nın Tohum Takas için gönderdiği ve dağıtımdan artan bir avuç kadar Mor Baklayı hanımın ısrarı üzerine' bakalım tadı naıl oluyor' merakına yenik düşerek bir kaç sıra ektim...


    isim:  morbakla (5).jpg
Görüntüleme: 3249
Büyüklük:  76,5 KB (Kilobyte)


    Sakız bakla ve bezelye yanına bir kaç ark yapmıştım. Boş duruyordu. Arkların içine koyun gübresi, klino, leonardit ve çay atıklarından yaptığım harcı içerine serpiştirdim...

    isim:  IMAG0044.jpg
Görüntüleme: 3230
Büyüklük:  82,3 KB (Kilobyte)


    Özellikle Bakla böyle gübrelemeyi çok seviyor. Gecen yıldan tecrübe oluşturmuştum. Gübrenin nasıl hazırlandığını 'Kendi Gübreni Kendin Yap' sayfasında anlatmayı düşünüyorum...


    isim:  morbakla (6).jpg
Görüntüleme: 2824
Büyüklük:  72,4 KB (Kilobyte)


    Gübrelenen arkları çapa ile karıştırdım...


    isim:  morbakla (7).jpg
Görüntüleme: 2767
Büyüklük:  64,0 KB (Kilobyte)


    Toprağın üzerine tekrar gübreleyip birer karış ara ile Mor Baklaları hafif çukur yaparak yerleştirdim ve üzerine sıkıca toprak ile kapadım...

    isim:  morbakla (9).jpg
Görüntüleme: 3097
Büyüklük:  68,5 KB (Kilobyte)


    Toprağın nemi yeterli görünmedi. Aslında Baklaları suda ıslatıp da ekebilirdim. Ektiğim baklaların üzerilerine bira su döktüm. Bu daha çabuk çimlenip gelişmesini sağlayacak. Çok su dökülürse ya da bakla ekimi sonrası çok yağmur yağarsa bezelye veya börülce gibi toprağın altında hamur olup çimlenmeye bilir...
    beyza27, derma, Uzaylı ve 4 kişi daha bunu beğendi

  14. #14
    Cezalı Üyeler
    Üyelik Tarihi
    May 2013
    Mesajlar
    497
    Çok değerli bilgiler aktarmışsınız Teşekkür ederim.
    Özellikle benim gibi acemi birisinin faydalanabileceği görsellerlede desteklenmiş olması çok güzel.
    Halil Önen, adneser ve derma bunu beğendiler

  15. #15
    Kurucu Üye Uzaylı - ait Kullanici Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    May 2013
    Yer
    İzmir
    Mesajlar
    3.746
    Biz bu sene üç sefer bakla ekmiş olduk. Sanırım boy boy olacak. İlk çıkanlar geçen seneden dökülenlerin çıkmasıyla oldu. Sonra iki posta daha ektik. Çok yiyeceğimizden değil fazla geleni sürüp gübre yaparız diye...

    Geçen sene kışın ağaçların diplerine kompost gübre yığmıştım. Ağaca yakın olan baklalar diğerlerine göre ciddi fark attı. Sanırım komposttan faydalandılar. Ben hala fırsat buldukça bakla ekiyorum. Bahçeye gübre niyetine... Nasıl olsa yarım çuval bakla var.
    Halil Önen, derma ve adneser bunu beğendiler

Bu Konudaki Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Açma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1