Close

4 Sonuçtan 1 ile 4 Arası
Ağaç Şeklinde Aç17Beğeni
  • 4 Post By derma
  • 4 Post By derma
  • 4 Post By derma
  • 5 Post By derma

Konu: ıspanak

  1. #1
    Yeşil Sever derma - ait Kullanici Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    May 2013
    Mesajlar
    390

    ıspanak

    Ispanak, ıspanakgiller (Chenopodiaceae) familyasında yer alır. Bilimsel adı “Spinacia
    oleracea”dır. Tek yıllık sebze olan ıspanağın ana vatanının Batı Asya ve Kafkasya olduğu
    kabul edilmektedir. Ispanak, ülkemizin sadece aşırı yağış alan Doğu Karadeniz Bölgesi’nde
    çok sınırlı olmak üzere bunun dışındaki bütün bölgelerimizde yetişebilen ve büyük
    miktarlarda üretilen bir sebzedir. Ispanak, sıcak bölgelerimizde yaz sonlarında ve kışın,
    soğuk yörelerimizde ise kış ve ilkbahar döneminde üretilir. Kış mevsimi boyunca bütün
    bölgelerimizde tüketilen bir sebzedir. Ispanağın dondurulmuş olarak pazarlanabilmesi ve bu
    amaca uygun bir sebze oluşu yanında çorba ve çocuk maması sanayinde kullanılması da
    üretimi olumlu yönde etkilemiştir.

    Yapraklarından yararlanılan ıspanaklar, senelik kültür sebzelerindendir. Dikenli
    tohumlu ve dikensiz tohumlu olmak üzere iki tipi vardır. İlk önceleri tohumları dikenli olan
    ıspanaklar üretilmiş, daha sonra da tohumları dikensiz olan ıspanaklar yaygınlaştırılmıştır.
    100 g taze ıspanakta 2,8 g protein, 0,4 g yağ, 90,8 g su, 3,5 g karbonhidrat, 0,7 g
    sellüz vardır. Kalori değeri 33’tür. Ispanak, demir ve vitamin bakımından da zengin bir
    sebzedir. Vitaminler içinde A, B1, B2, niasin, C ve K vitaminlerini sayabiliriz.



    kaynak
    mavi yeşil, ayoruk81, denizakvaryumu ve 1 kişi daha bunu beğendi

  2. #2
    Yeşil Sever derma - ait Kullanici Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    May 2013
    Mesajlar
    390
    Kök
    Ispanak bitkisi, güçlü bir kök yapısına sahiptir. Kök, kazık kök şeklinde gelişir. Kazık
    kökler, toprakta herhangi bir engelle karşılaşmazsa dallanmadan yan tarafından ince saçak
    kökler meydana getirerek toprağın 80-100 cm derinliklerine kadar uzayabilir. Bitkinin su
    sıkıntısı çektiği durumlarda toprak yüzüne yakın kısımlarında saçak kök oluşumu azalır.
    Buna karşılık nemli ve besin maddelerince zengin topraklarda ise kazık kök fazla derine
    gitmez ve toprak yüzeyine yakın kısımlarında beyaz renkli bol miktarda saçak kök oluşur.
    Bitki, bu kök yapısı nedeniyle kuraklıkları kolayca atlatabilen bir özelliğe sahiptir. Elle
    yapılan hasatlarda toprak yüzeyinin 3-4 cm altından kesilen bu kazık kökler de bitkiyle
    birlikte pazarlanır ve yemeklik olarak değerlendirilir
    mavi yeşil, ayoruk81, denizakvaryumu ve 1 kişi daha bunu beğendi

  3. #3
    Yeşil Sever derma - ait Kullanici Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    May 2013
    Mesajlar
    390
    Gövde
    Ispanak, vegetatif gelişme sırasında kök boğazı üzerinde küçük bir gövde oluşur.
    Ancak generatif gelişme başladığı zaman sapa kalkma meydana gelerek gövde belirgin bir
    hâle gelir.
    Bakım şartlarına, çeşide ve bitkinin erkek veya dişi oluşuna göre gelişmesi büyük
    farklılık gösterir. Erkek bitkilerde gövde, daha erken dönemde gelişir ve daha zayıf yapılı
    olur. Çiçek sürgünü çok az dallanma gösterir ve bitki çiçeklenmesi tamamlandıktan ve polen
    tozlarını verdikten sonra kurur. Buna karşılık dişi bitkilerde çiçek sürgünü daha yüksek
    boylu, daha kalın, daha çok dallanmış ve kuvvetlidir. Erkek ve dişi bitkilerde sürgün ancak
    tohumlar olgunlaştıktan sonra kurur. Erkek ve dişi bitkilerde sürgün, aşağıdan yukarıya
    doğrudur; sayıları ve büyüklükleri azalan yapraklar taşır. Dişi bitkiler daima erkek
    bitkilerden habitüs bakımından daha büyüktür. Daha çok yaprak meydana getirir ve toplam
    yaprak ağırlığı daha fazladır. Gövde otsudur. Hafif köşeli yuvarlak bir görünümü vardır.
    Gövde, otsu yapıda olduğundan kolayca zarar görür. Gövde boyu 40-80 cm arasında değişir.

    Ispanaklarda boyu etkileyen önemli faktörlerden biri cinsiyet, diğeri ise generatif faza
    geçme döneminin kısa ve uzun oluşudur. Generatif faza geçiş süresi uzadıkça bitkide habitus
    büyür ve bitki boyu uzar. Güneşlenme süresi uzadıkça ve ışık yoğunluğu arttıkça bitki boyu
    kısa kalır.
    denizakvaryumu, gtatas, ayoruk81 ve 1 kişi daha bunu beğendi

  4. #4
    Yeşil Sever derma - ait Kullanici Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    May 2013
    Mesajlar
    390
    . Yaprak
    Ispanaklarda yenen kısım yaprak olduğu için yaprak özellikleri büyük önem taşır.
    Ispanak çeşitlerinde yapraklar renk, şekil, büyüklük, etlilik, kıvırcıklık, yaprak sapı
    uzunluğu, yaprak sapının toprakla yaptığı açı bakımından farklılık gösterir. Bu, yetiştirme
    amacına göre aranılan bir özelliklerdir. Örneğin; örtü altında, kış döneminde (soğuk sera ve
    yüksek yastıklarda) yetiştirilen çeşitlerde renk, açık yeşil olur ve kış döneminde zorunlu
    olarak bu çeşitler yetiştirilir. Bazı çeşitlerinde ise yapraklar koyu yeşil renklidir ve açıkta
    yetiştiricilikte aranan çeşitlerdir.
    Yapraklarda şekil, çeşitlere göre büyük değişiklik gösterir. Yuvarlağa yakın oval
    yapraklılar yanında yaprak uçları sivri çeşitler de vardır. Etli yapraklı çeşitlerde yapraklar,
    genellikle oval şekillidir. Son yıllarda yuvarlak ve düzgün kenarlı çeşitler tercih
    edilmektedir.


    Yaprak büyüklüğü, çeşitlere göre önemli farklılıklar gösterir. Yabani ıspanaklarda
    yaprak ayası çok küçüktür. Verimi artırmanın önemli etkenlerinden biri de yaprakların
    büyük olmasıdır. Bu nedenle çeşitler bu yönde geliştirilmiştir.
    Yaprak etliliği de çeşitlere göre büyük farklılıklar gösterir. Kabarcıklı (kıvırcık)
    yapraklara sahip çeşitlerde yapraklar etli yapıdadır. Yaprak etliliği verime etki eden önemli
    faktörlerden biridir.
    Yaprak sapı uzunluğu, önemli bir çeşit özelliğidir. Elle yapılacak hasatta yaprak
    saplarının uzunluğu istenmez. Makineli hasat yapılan yetiştirmelerde yaprak sapının toprak
    yüzeyi ile yaptığı açı da yetiştirme şekline ve çeşide göre önem kazanır. Killi topraklarda
    toprakla yaprak sapının yaptığı açının yüksek olması istenir. Ayrıca örtü altında yetiştirme
    yapılacak ise yine yaprak sapları toprak yüzeyine dike yakın şekilde durmalıdır.
    Ispanaklarda yaprak damarlarının belirgin olmaması aranan özelliklerden biridir.

    dess, Halil Önen, ayoruk81 ve 2 kişi daha bunu beğendi

Yetkileriniz

  • Konu Açma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1