Close

13 Sonuçtan 1 ile 13 Arası
Ağaç Şeklinde Aç32Beğeni
  • 4 Post By _LaCuNoSa_
  • 5 Post By _LaCuNoSa_
  • 5 Post By _LaCuNoSa_
  • 7 Post By _LaCuNoSa_
  • 3 Post By turkankaragoz
  • 2 Post By _LaCuNoSa_
  • 2 Post By Faruk
  • 1 Post By _LaCuNoSa_
  • 1 Post By gtatas
  • 1 Post By romantik
  • 1 Post By deniz_borulcesi

Konu: Kahve ağaci

  1. #1
    Yeşil Sever _LaCuNoSa_ - ait Kullanici Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    May 2013
    Mesajlar
    25

    Kahve ağaci

    Kahve ağacı
    Çiçekleri beyaz ve hoş kokulu, kirazı andıran kırmızı meyvasının içinde iki çekirdek bulunan, dikildikten yaklaşık 3 yıl sonra meyve vermeye başlayan ve 30-40 yıl boyunca aralıksız meyve veren bir ağaç türüdür. Doğal haline bırakıldığında 8-10 metreye kadar uzayan ağaç, meyvelerin kolay toplanabilmesi için sürekli budanarak 4-5 metre uzunluğunda bir çalı boyutunda tutulur. Kahvenin defne yaprağına benzer derimsi ve kenarları dalgalı kışın dökülmeyen koyu, parlak ve sivri uçlu yaprakları vardır. Bol yağış alan, ortalama sıcaklığın 18-24° C arasında bulunduğu ve don olayının görülmediği, ekvatorun 25 Kuzey'i - 30 Güney'i arasındaki kuşakta yetişir. Soğukta ağaç ölür, ayrıca ani ısı değişiklikleri de ağaca zarar verir. Nemli ortamı sevdiğinden, kahve ağacının düzenli yağışın olduğu tropik bölgelerde yetiştirilmesi gerekir. Doğada pek çok yetişen türü olmasına rağmen yalnızca coffea arabica ve coffea robusta adındaki türlerin tarımı yapılmaktadır.


    Kahve çiçeği ve meyvesi
    Bol yağışların ardından kahve ağacı, yılda iki ya da üç kez bembeyaz muhteşem çiçekler açar. Güçlü ve keskin kokuları kimi zaman yasemini kimi zaman portakal ağacının çiçeğini andırır. Yeni çiçek vermeye başlamış bir ağaç, dallarında bir yılda toplam 20-30 bin çiçek taşır.
    Kahve çiçekleri açtıktan birkaç saat sonra solmaya başlar ve yavaşça meyve olmak için hazırlanırlar.


    Kavrulmuş kahve çekirdeği
    Kahve çiçeği beyaz renktedir ve yasemin gibi kokar. Kahve meyvesi; büyüklüğü, şekli ve rengindeki benzerlikler nedeniyle "kahve kirazı" olarak da adlandırılmaktadır. İçinde ince iki çekirdek bulunur. Çekirdeklerin birbirine bakan tarafı düz, dış tarafı yuvarlaktır. Her çekirdeğin içinde aynı biçimde bir tohum (kahve tanesi) vardır. Tanenin düz yüzeyinde, içi sert bir besidokusu ile dolu olan, derin bir çizgi yer alır, Besidokusunun dış tabakası ince bir zarla kaplıdır. Zarın dışında ise daha sert bir kabuk vardır. Eğer kahve çekirdeği daha sonra tohum olarak kullanılacaksa çekirdek kabuktan ayrılmaz.
    Bazı kahve ağaçlarının meyvesinden iki yerine bir tane çekirdek çıkar. Bu çekirdek (peaberry), diğerlerine göre çok daha yuvarlak bir şekle sahiptir. Tek olarak çıkan çekirdekler, diğerlerinden ayrılarak üretim sürecinden geçirilir. Genellikle fiyatları da normal kahveye göre çok daha pahalıdır.
    Kahve meyvelerinin çok düzenli kontrol edilmeleri gerekir, çünkü olgunlaştıktan sonra 14 gün içinde çürümeye başlarlar.


    Tarihi
    Kahve’nin anavatanı olan Etiyopya’nın yüksek yaylaları, yabani kahve bitkisinin doğal olarak yetiştiği bölgelerde yerli halk bu bitkinin tanelerini un haline getirip bir çeşit ekmek yapıyordu. Meyveleri kaynatıldıktan sonra suyu içilmek suretiyle tıbbi amaçlı kullanılıyor ve "sihirli meyve" olarak adlandırılıyordu. Kahve, ünüyle birlikte hızla Arap Yarımadası'na yayıldı ve 300 yıl boyunca Habeşistan'da keşfedilen yöntem ile içilmeye devam edildi. 14. yüzyılda ise yepyeni bir keşif ile ateşte kavrulan kahve çekirdekleri, ezildikten sonra kaynatılarak içime sunuldu. Kahve’yi ilk olarak işleyip içmeye başlayan Yemen'deki sufi tarikatıdır. Buradan 1470’li yıllarda Aden’de, 1510’da Kahire’de 1511’de Mekke’de görülmüştür.
    Yavuz Sultan Selim döneminde (1517) Yemen Valisi Özdemir Paşa, Yemen'de içtiği ve çok sevdiği kahveyi İstanbul'a getirmiştir.
    Kahve, kısa zamanda itibarlı bir içecek olarak saray mutfağında yerini aldı ve büyük ilgi gördü. Saray görevleri arasına "kahvecibaşı" adında bir de rütbe eklendi. Padişahın ya da bağlı olduğu devlet büyüğünün kahvesini pişirmekle görevli olan kahvecibaşı, sadık ve sır tutmasını bilenler arasından seçilirdi. Osmanlı tarihinde kahvecibaşılıktan sadrazamlığa yükselenlere bile rastlandı.
    Saraydan konaklara ardından evlere giren kahve, İstanbul halkının kısa sürede tutkunu olduğu bir lezzet haline geldi. Satın alınan çiğ kahve çekirdekleri tavalarda kavrulup, dibeklerde dövüldükten sonra cezvelerde pişiriliyordu.
    1544 yılında İstanbul’da Tahtakale’de iki Suriyeli Arap ilk kahvehaneyi açmışlardır.
    İstanbul'a gelen Venedikli tacirler, çok sevdikleri bu içeceği Venedik'e taşıdı. Böylece Avrupalılar kahveyle ilk kez 1615'te tanışmış oldu. Önceleri limonata satıcıları tarafından sokaklarda satılan kahve, 1645'te açılan İtalya'nın ilk kahvehanesinde yerini aldı. Kısa zamanda sayıları hızla çoğalan bu kahvehaneler de; diğer pek çok ülkede olduğu gibi özellikle sanatçıların, öğrencilerin ve her kesimden halkın bir araya gelerek sohbet ettikleri en gözde yerler oldu. Kahve Paris’e 1643, Londra’ya 1651’de ulaştı.
    Avrupalılar dünyanın çeşitli yerlerinde kahve plantasyonları kurdular. Endonezya-Cava’da 1712 yılında kahve tarımı başladı. Hollanda Cava ve Doğu Hint Adaları’nda, Fransa Antiller'de kahve yetiştirdi.


    Coffea Arabica (Arabika)
    Etiyopya'da keşfedilen ilk kahve bitkisinden türemiş olan Coffea Arabica, daha çok yüksekliği 800-2000 metre arasında olan dağlık platolarda veya volkanik yamaçlarda yetişir. Her yağmurlu dönemin ardından çiçek açar ve meyvelerinin olgunlaşması için yaklaşık 9 ay gerekir. Tipik bir arabica ağacı, bir yılda yaklaşık 5 kg meyve verir ve bu meyvelerden 1 kg kahve çekirdeği elde edilir.
    Yeşilimsi sarı renkteki oval Arabica çekirdeklerinden üretilen kahve, Robusta'ya göre daha az kafein içerir. Ayrıca daha lezzetli ve tatlı bir aromaya sahiptir.
    Arabica kahvesi dünya kahve üretiminin %70'ini oluşturur. Ancak hastalıklara ve iklim koşullarına çok dirençli olmadığından yetiştirilmesi daha zordur ve daha pahalıdır.
    En çok bilinen çeşitleri; Brezilya, Orta-Doğu Afrika, Hindistan, Endonezya'da yetişen "Bourbon" ve Latin Amerika'da yetişen "Typica"dır. Bunları Tico, Blue Mountain, Mundo Novo, Caturra ve San Ramon izler.
    Arabica türünün asit oranı Robusta'ya göre daha az ve aromalıdır. Bu yüzden damak tadı için en çok bu türü tercih edilir. Ülkemizde ise yanlızca Mersin ve Anamur'da deneme dikimleri iyi sonuç vermiştir. Hali hazırda 850 hektar alanda kahve tarımı yapılmaktadır.



    Coffea Canephora (Robusta)
    Coffea robusta, 0-600 metre arasında yetişir. Arabica'nın tersine düzensiz olarak çiçek açar ve meyvelerinin olgunlaşması için yaklaşık 10-11 ay gerekir.
    Sarımsı kahverengindeki yuvarlak Robusta çekirdeklerinden üretilen kahve, Arabica'ya göre yaklaşık iki kat daha fazla kafein içerir.
    Robusta kahvesi dünya kahve üretiminin yaklaşık %30'unu oluşturur. Hastalıklara ve iklim koşullarına çok dirençli olduğundan yetiştirilmesi çok daha kolay ve ucuzdur.
    En çok bilinen çeşitleri; Java-Ineac, Nana, Kouliou ve Congensis'tir.




    ( http://tr.wikipedia.org/wiki/Kahve Vikipedi sitesinden alıntıdır. )
    Konu _LaCuNoSa_ tarafindan (02.09.2013 Saat 16:09 ) degistirilmistir. Sebep: Ekleme
    turkankaragoz, beceriklican, gtatas ve 1 kişi daha bunu beğendi

  2. #2
    Yeşil Sever _LaCuNoSa_ - ait Kullanici Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    May 2013
    Mesajlar
    25
    Kahve çiçeği
    Eklenen Resim Ön İzlemesi Eklenen Resim Ön İzlemesi  
    beceriklican, Kelebek, gtatas ve 2 kişi daha bunu beğendi

  3. #3
    Yeşil Sever _LaCuNoSa_ - ait Kullanici Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    May 2013
    Mesajlar
    25
    Kahve ağacı
    Eklenen Resim Ön İzlemesi Eklenen Resim Ön İzlemesi  
    turkankaragoz, gtatas, Kelebek ve 2 kişi daha bunu beğendi

  4. #4
    Yeşil Sever _LaCuNoSa_ - ait Kullanici Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    May 2013
    Mesajlar
    25
    Kahve meyvesi (görseller bana aittir )
    Eklenen Resim Ön İzlemesi Eklenen Resim Ön İzlemesi  
    beceriklican, adneser, gtatas ve 4 kişi daha bunu beğendi

  5. #5
    Cezalı Üyeler
    Üyelik Tarihi
    Sep 2013
    Yer
    çorlu\ tekirdağ
    Mesajlar
    58
    Sn lucunosa geçen yıl tohumdan yetiştirmeye uğraştım ama beceremedim. Sizinki çok güzel maşallah.
    _LaCuNoSa_, adneser ve Faruk bunu beğendiler

  6. #6
    Yeşil Sever _LaCuNoSa_ - ait Kullanici Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    May 2013
    Mesajlar
    25
    Teşekkür ederim sn turkankaragoz ben aldığımda 3 yaşlarındaydı şu an da 6 yaşında sanırım tohumdan zor büyütüldüğünü duymuştum
    Faruk ve turkankaragoz bunu beğendiler

  7. #7
    Cezalı Üyeler
    Üyelik Tarihi
    May 2013
    Mesajlar
    38
    Bitki çok güzel, çiçeği ayrı güzel. Meyvesine yani kahveye değinmiyorum bile. Eminim içince yetiştirdiğin bitkinin keyfine ayrıca varacaksın. Emeğine sağlık sevgili arkadaşım, helal olsun.
    _LaCuNoSa_ ve adneser bunu beğendiler

  8. #8
    Yeşil Sever _LaCuNoSa_ - ait Kullanici Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    May 2013
    Mesajlar
    25
    Teşekkür ederim Faruk zaten meyvelerin olgunlaşmasını dört gözle bekliyorum yanında ( hiç sevmesemde ) bir parça çikolata orta şekerli bir fincan kahvenin fotoğrafınıda başlığın son fotoğrafı olarak eklemeyi düşünüyorum
    rise_com bunu beğendi

  9. #9
    Fahri Üye
    Üyelik Tarihi
    May 2013
    Yer
    İzmir
    Mesajlar
    857
    Evet çiçeği çok güzel yasemini andırıyor, keşke çoğaltıp üretebilsek...
    _LaCuNoSa_ bunu beğendi

  10. #10
    Yeşil Sever
    Üyelik Tarihi
    Dec 2013
    Mesajlar
    1
    Işık, ısı ve su ihtiyacı nedir? Sanki az bir ışıkla idare edebiliyor gibi görünüyor!

  11. #11
    Yeşil Sever _LaCuNoSa_ - ait Kullanici Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    May 2013
    Mesajlar
    25
    Sabah güneşini iyi alan bir alanda her ortama uyum sağlayabiliyor hemen hemen kışın soğuk petek yanmayan odada duruyor şu an için halinden memnun

  12. #12
    Yeşil Sever romantik - ait Kullanici Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    Oct 2014
    Yer
    ORDU
    Mesajlar
    8
    isim:  10 yaş kahve ağacı.jpg
Görüntüleme: 269
Büyüklük:  34,6 KB (Kilobyte)


    10 Yaş Kahve Ağacı ( Anaç)
    Mehmet ŞAHİN bunu beğendi

  13. #13
    Yeşil Sever
    Üyelik Tarihi
    Mar 2015
    Mesajlar
    3
    serada denemek lazım. ilgi çekiyor.
    Mehmet ŞAHİN bunu beğendi

Yetkileriniz

  • Konu Açma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1